Comuna Râu Sadului din Sibiu a fost aleasă ca demonstrator pentru un proiect european, care își propune să reabiliteze și să protejeze zonele montane afectate de schimbările climatice. Partenerii români din proiect au efectuat deja mai multe activități pe o suparfață de 3 hectare de pășuni din zonă, cu rezultate promițătoare.


Proiectul Mount Resilience își propune să testeze și să extindă soluții pentru salvarea pășunilor montane din diferite regiuni ale Uniunii Europene, afectate de schimbări climatice. 

În România, regiunea aleasă pentru efectuarea studiilor este o zonă din comuna Râu Sadului, primăria localității fiind parteneră în proiect alături de alte 4 organizații: Rohealth Cluster România, Holland Farming Agro, Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Montanologie Cristian (ICDM) și Asociația pentru Finanțare Socială (SFA).


Fertilizarea și modul de folosire a pajiștii după supraînsămânțare

Începând cu luna Iunie, membrii proiectului demonstatorului Râu Sadului, care fac parte din echipele partenere ICDM Sibiu, Râu Sadului Sibiu și Holland Farming Agro, au desfășurat lucrările de pregătire a patului germinativ, în zona Cristian, Sibiu. În Iulie, au fost inițiate acțiunile de supraînsămânțare și fertilizare, pentru o suprafață pilot de aproximativ 3 hectare.

Aceasta etapă a fost necesară pentru indentificarea și evaluarea celor mai bune mixturi de ierburi furajere, pretabile pentru zona montană si conditiile specifice acesteia (temperatură, umiditate, precipitații, potențial nutritiv al solului).

Supraînsămânțarea este o metodă eficientă pentru revitalizarea terenurilor degradate și creșterea biodiversității din zona montană. Echipa din cadrul proiectului Mount Resilience s-a concentrat pe următoarele activități:

Scanarea zonei pilot: cu ajutorul dronei MAVIK 3 cu NDVI - s-a realizat scanarea terenurilor pentru indentificarea gradului de acoperire cu vegetație din zonă și starea vegetației la acel moment

Selecția semințelor: au fost alese semințe adaptate specific condițiilor montane, rezistente la schimbările climatice și capabile să sprijine flora și fauna locală; Mixurile folosite sunt urmatoarele: Barenbrug Vital Duet, Barenbrug Nutrihearb, Barenbrug Kombi White, Barenbrug Intensive Plus, Barenbrug Beefmaster. Acestea au in compozitie specii precum: Festuca arundinacea, Lolium perene, Trifolium repens, Trifolium pratense, Phleum pratense, Lotus corniculatus, Carum carvi, Medicago sativa, Onobrychis viciifolia, Festuca pratensis, Dactylis glomerata. Norma de sămânță(kg/ha)-65 kg/ha.

Mulcirea vegetației: mulcher-ul a contribuit la tocarea vegetației nefolositoare și pregătirea terenului pentru lucrarea de supraînsămânțare;

Distribuția uniformă: semințele au fost distribuite uniform pe întreaga suprafață a patului germinativ, cu un utilaj specific, pentru a asigura o acoperire completă și o densitate optimă a vegetației;

Marcarea și delimitarea loturilor: zonele cu diferite mixturi, au fost delimitate cu țăruși de marcaj, pentru a identifica cât mai bine mixturile însămânțate;

Monitorizarea germinării si evoluției: echipa proiectului va monitoriza constant procesul de germinare și va interveni, dacă este necesar, pentru a asigura succesul supraînsămânțării;

Fertilizarea reprezintă acţiunea de aplicare a îngrăşămintelor în vederea sporirii fertilităţii solului şi creşterii producţiei vegetale.

Fertilizarea suprafeței: a fost aplicat îngrășământul mixt, bio-convențional cu formula NPK 12-12-12, în cantitate de 200 kg/ ha, prin aplicarea cu drona, în vederea dezvoltării mixturilor semănate;

Eficiență nutrițională: s-a aplicat foliar în concentrație de 0,2%, cu ajutorul dronei, un stimulent biologic, pe toata suprafața, bazat pe o concentrație ridicată de rizobacterii, Atlanticell Nitromix, menite să descompună resturile organice apărute în urma mulcirii suprafeței. Ele fixeaza azotul atmosferic în sol si optimizeaza absorbția elementelor nutritive, pentru distribuirea nutrienților pe tot parcursul sezonului, reducând pierderile de nutrienți și crescând randamentul plantelor.

Biostimulatori: s-a aplicat foliar biostimulatorul Cropmax în concentrație de 0,2%, asigurând o dezvoltare rapidă a sistemului radicular și a masei foliare, ajutând plantele sa-și atingă potențialul biologic, sa reziste mai bine atacului de boli și dăunători, dar și condițiilor de stres(secetă).


Scopul si Rezultatele Proiectului Mount Resilience

Proiectul Mount Resilience are ca scop principal reabilitarea și protejarea mediului montan, afectat de factori precum: eroziunea, schimbările climatice și activitățile umane. Prin pregătirea patului germinativ și acțiunile de supraînsămânțare, proiectul contribuie la rezultate precum:

Conservarea biodiversității: asigurarea unui habitat favorabil pentru speciile locale de plante și animale;

Stabilizarea solului: reducerea eroziunii și îmbunătățirea structurii solului;

Îmbunătățirea calității aerului: creșterea vegetației contribuie la captarea dioxidului de carbon și eliberarea de oxygen;

Îmbunătățirea gradului de reținerea a apei în sol: ajută la conservarea apei în zona rădăcinilor, pentru menținerea diversitatilor speciilor de plante;

Crearea unui mediu favorabil destinat pășunatului animalelor: se dezvoltă simbioza perfectă între pășune și animal pe termen lung, având ca și rezultat cresterea productivitătii de lapte/carne și prin urmare dezvoltatea socio-economică a zonei montane.

Echipa proiectului Mount Resilience este dedicată îndeplinirii obiectivelor sale de mediu și va continua să implementeze măsuri inovatoare, pentru a sprijini sustenabilitatea ecosistemului montan.

Pentru mai multe informații și actualizări despre proiect, vă invităm să urmăriți site-ul oficial http://mountresilience.eu.


  • by: SFA
8 Martie 2024