Proiectul va oferi consultanță personalizată și sesiuni de mentorat pentru 500 de antreprenori sociali. SEEDing va include și o conferință internațională axată pe finanțarea socială și incluziunea financiară.


Social Finance Association (SFA) anunță lansarea proiectului „SEEDing – Social Enterprising”, un program destinat sprijinirii antreprenorilor sociali din România, proiect finanțat de Romanian-American Foundation printr-un grant în valoare de 50.000 de dolari. 


Proiectul va fi coordonat de SFA și va avea ca parteneri asociați Fundația „Alături de Voi” România, Rețeaua Română a Economiei Sociale (RISE) și AFIN - Alternative Financing IFN S.A.


Proiectul, care va fi implementat în perioada iulie 2024 - iunie 2025, își propune să abordeze unele dintre cele mai stringente provocări cu care se confruntă sectorul economiei sociale. Proiectul SEEDING își propune să sprijine antreprenorii sociali în eliminarea barierelor de acces la finanțare, unul dintre cele mai mari blocaje pentru dezvoltarea sectorului. Totodată, prin evenimentele și dezbaterile ce vor fi organizate, SEEDing vrea să pună în lumină valoarea adăugată pe care economia socială o aduce, iar această recunoaștere să se reflecte și în dezbaterile și deciziile politice naționale.


Beneficiarii Proiectului


„SEEDing – Social Enterprising” are scopul de a îmbunătăți competențele antreprenorilor sociali români, oferindu-le resursele necesare pentru a dezvolta planuri de afaceri sustenabile și pentru a accesa finanțare. Într-un context în care strategiile de afaceri, marketingul și cunoștințele financiare sunt esențiale pentru succes, acest proiect vine ca un răspuns la nevoile actuale ale sectorului.


Beneficiarii principali sunt operatorii economici cu impact social, entități care, prin activitatea lor, contribuie la dezvoltarea economiei sociale prin proiecte sustenabile, sprijinind astfel comunitățile și promovând incluziunea grupurilor vulnerabile și o economie verde.


Îmbunătățirea competențelor antreprenorilor sociali 


Proiectul va oferi consultanță personalizată și sesiuni de mentorat pentru 500 de antreprenori sociali. Aceștia vor fi recrutați prin diverse canale, inclusiv platformele online ale AFIN și evenimente, și vor beneficia de sesiuni de mentorat personalizate, webinarii, seminarii și o conferință internațională axată pe finanțarea socială și incluziunea financiară.


Consolidarea ecosistemului de finanțare a economiei sociale


Proiectul va disemina informații către aproximativ 10.000 de persoane și instituții pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la sectorul economiei sociale și la provocările acestuia. Se urmărește îmbunătățirea legislației și dezvoltarea ecosistemului de finanțare socială printr-o serie de acțiuni de advocacy, aliniate la Planul de Acțiune pentru Dezvoltarea Economiei Sociale aprobat de Comisia Europeană și Recomandările Consiliului Europei.


Impactul Proiectului


La finalul implementării, proiectul „SEEDing – Social Enterprising” va aduce schimbări semnificative în accesul organizațiilor de economie socială din România la resurse financiare și suport instituțional. 

„Social Finance Association a luat naștere cu scopul de a sprijini întreprinzătorii locali să depășească barierele de ordin financiar, prin educație financiară și consultanță pentru un acces mai facil la finanțare. Acest proiect vine să susțină misiunea asumată încă de la început de asociația noastră. Prin eforturile conjugate de consolidare a ecosistemului de finanțare și promovare a impactului asupra politicilor publice, ne așteptăm la o creștere semnificativă a numărului de organizații finanțabile și la adoptarea unor politici mai favorabile pentru sectorul economiei sociale", a precizat Bogdan Merfea, președintele Consiliul Director Social Finance Association.


„Prin sprijinul acordat Social Finance Association, Romanian American Foundation continuă dezvoltarea infrastructurii pentru societatea civilă, încurajând sectorul neguvernamental să devină mai antreprenorial pentru a-și asigura sustenabilitatea financiară”, a adăugat Oleg Moraru, Director de programe - Economie Rurală și PRI, Romanian American Foundation.

  • Update on SEEDing
    • by: SFA
    July 8, 2024