În cadrul acordului ecologic european, Comisia Europeană publicat „strategia de finanțare a tranziției către o economie durabilă”, la 6 iulie 2021. Noua strategie propune acțiuni în mai multe domenii cum ar fi extinderea standardelor și etichetelor de finanțare durabilă pentru a recunoaște eforturile instituțiilor financiare de a participa la tranziție, importanța incluziunii financiare pentru a sprijini IMM-urile, persoanele fizice și economia reală pe calea către durabilitate. Strategia are în vedere instrumente și stimulente pentru a ajunge ca finanțarea să sprijine tranziția verde și principiile dezvoltării durabile.
Documentul elaborat de FEBEA reprezintă vocea mișcării europene de finanțare etică are opt recomandări pentru instituțiile europene pentru ca finanțarea sustenabilă în UE să contribuie în mod real la reducerea inechităților sociale și la combaterea schimbărilor climatice.
Potrivit reprezentanților FEBEA, agenda UE privind finanțarea sustenabilă este un pas binevenit spre recunoașterea consecințelor non-economice ale activităților de finanțare. Cu toate acestea, cadrul actual ar putea fi îmbunătățit pentru a promova un concept mult mai larg de sustenabilitate.
„Prin acest document, dorim să evidențiem lacunele din propunerea actuală de finanțare sustenabilă, propunând integrarea unora dintre practicile și abordările legate de finanțarea etică, așa cum sunt înțelese de zeci de instituții financiare active în Europa de cel puțin două decenii”, precizează reprezentanții FEBEA.
Vă prezentăm cele opt propuneri oferite de FEBEA, pentru o strategie a finanțării sustenabile mai eficientă:
Documentul integral poate fi consultat aici.
—-
Reamintim faptul că Social Finance Association – Asociația pentru Finanțare Socială (SFA) a devenit recent membru asociat FEBEA. Social Finance Association este o organizație apolitică, independentă și fără scop patrimonial, al cărei scop este de a crea, împreună cu AFIN IFN, cadrul optim pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale din România.